Protetika

Protetika je jedna od grana stomatologije koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zuba i tkiva usne duplje.
U situacijama kada kod pacijenta postoji nedostatak/oštećenje jednog ili više zuba stvara se klinička situacija koja dovodi do otežanog žvakanja, gutanja i lošeg estetskog izgleda. Ukoliko nedostatak zuba traje u dužem vremenskom periodu, postojeća krezubost ili bezubost izaziva gubitak vilične kosti, sa naknadnim oštećenjem viličnog zgloba i zato kasnija protetska ili protetsko-hirurška rekonstrukcija vilica i izgubljenih zuba postaje znatno otežana.

Ukoliko se na vreme saniraju takvi problemi, moguće je dobiti izvanredne protetske nadoknade u vidu krunica, mostova ili proteza.

 • PARCIJALNE I TOTALNE PROTEZE

  Zubne proteze mogu da budu totalne i parcijalne. Kod totalne bezubosti izrađuju se totalne proteze, dok se kod pacijenata koji imaju određeni broj zuba u vilicama izrađuju parcijalne proteze.

  Parcijalna proteza

  Totalna proteza

  Totalna proteza

  Danas se u kliničkoj praksi primenjuju i fleksibilne – savitljive proteze, koje omogućavaju veći komfor pacijentu u toku nošenja proteze.
  Proteze mogu biti i prikačene na implantate u vilicama.

  Fleksibilna proteza

 • METALOKERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI

  Kada je u određenoj meri oštećen prirodni zub (zbog karijesa, preloma, loše plombe itd.), ili iz estetskih razloga (loš oblik, neadekvatna boja, loša pozicija), takav zub se brusi, a naknadno se uzima otisak, i izrađuje krunica ili most (u slučaju oštećenja više zuba) u laboratoriji.

  Na kraju tretmana, krunica ili most se cementira na izbrušeni zub/zube čime se dobija prirodan izgled zuba ili zubnog niza. Prirodna boja i oblik zuba postižu se keramikom koja se nanosi preko metalnog dela.

  Metalokeramički most

  Metalokeramički most

 • BEZMETALNE KRUNICE I MOSTOVI

  Ovaj vid protetskog rada predstavlja jednu od najlepših i najkvalitetnijih protetskih nadoknada, jer su u potpunosti izrađene od keramike odnosno nemaju metalnu osnovu.
  Bezmetalne krunice i mostovi se izrađuju od cirkonijuma, koji ima fizičku otpornost kao metalokeramičke krunice i mostovi, ali je estetski superiorniji. U upotrebi su i litijum-disilikatne keramičke krune.
  Krunice, mostovi i fasete (viniri) izrađeni samo od keramike, pružaju prirodan izgled zuba, transparentnost keramike kao kod prirodne zubne gleđi i dentina, fizičku izdržljivost kao kod prirodnih zuba, i upijanje i prelamanje svetla koje odgovara prirodnim zubima.

  Bezmetalna protetika

  Bezmetalna protetika

 • IMPLANTANTI I PROTETIKA

  Prethodno opisane kliničke nadoknade, uz određene modifikacije, mogu se izraditi i cementirati na endosealne implantate.

  PRE

  POSLE

Pitanja pacijenata

Kada se postavljaju kompozitne fasete?

Fasete ili viniri predstavljalju tanke ljuspe koje se izrađuju sa ciljem da promene oblik, veličinu ili boju prirodnih prednjih zuba. Dobar su izbor kod vitalnih zuba i kada želimo da sačuvamo što više postojeće zubne supstance. Fasete mogu biti keramičke ili kompozitne.

Koja je razlika između kompozitnih i keramičkih faseta?

Razlika između keramičkih i kompozitnih faseta je u materijalu od koga se izgrađuju, načinu izrade i “lepljenju” za zube.
Kompozitne fasete se najčešće izrađuju direktno od strane stomatologa, u jednoj poseti, od materijala koji se koristi za bele plombe. Keramičke fasete se izrađuju indirektno, a to znači da se u prvoj poseti zubi pripremaju za fasete (brušenje), nakon čega sledi uzimanje otiska i slanje u zubotehničku laboratoriju, gde se na osnovu otiska izrađuju fasete od keramike. U drugoj poseti se cementiraju. Keramičke fasete su bolje i postojanije rešenje, ali takođe i skuplje.

ZAKAŽITE TERMIN