Parodontologija

Parodontopatija je hronično i progresivno oboljenje potpornog aparata zuba koje vremenom dovodi do rasklaćenja i ispadanja zuba. Parodontopatija, posle karijesa, predstavlja jedno od najčešćih oboljenja u usnoj duplji, a pojedini podaci ukazuju da je parodontopatijom zahvaćeno 75% odraslog stanovništva i nažalost se sve česće javlja i kod mladih.

U zavisnosti od toga u kojoj je fazi razvoja parodontopatija kod pacijenta, biće i određena klinička slika. Najčešće se pacijenti žale na uvećanje desni oko zuba i na krvarenje. Ukoliko se ne povede računa o saniranju i kontrolisanju početnog stadijuma, daljim razvojem oboljenja nastaju parodontalni džepovi, gubitak prirodne pozicije desni na vratu zuba, kao i gubitak alveolarne kosti između zuba i korenova zuba.

Pomeranje zuba van zubnog niza je nekada prvi znak koji pacijenti primete i koji ih “tera” da se jave svom stomatologu. Vertikalni gubitak pripoja desni oko krunice zuba koji izgleda kao “svlačenje desni”, zajedno sa gubitkom kosti, stvara defekt alveolarne kosti i pojavljivanje korena zuba u usnoj šupljini.

Ovakve kliničke situacije zahtevaju intezivno lečenje parodontopatije i hirurške regenerativne operacije kojima se vraća pozicija desni u normalno stanje.

Pre intervencije

Posle intervencije

Mogućnosti parodontološkog lečenja

 • Savetovanje o pravilnom održavanju oralne higijene i prevenciji dalje progresije bolesti
 • Konzervativna terapija parodontopatije
 • Ne-hirurški tretman za stabilizaciju zuba koji se pomeraju
 • Smanjenje ,,džepova” oko zuba
 • Hirurška terapija parodontopatije:
  • Regenerativne procedure za povećanje visine pripojne gingive i vitalne kosti oko zuba
  • Transplantacija sluzokožnog tkiva za očuvanje desni
  • Plastične operacije prekrivanja ogoljenih korenova zuba
  • Uklanjanje uvećanih i nepravilnih tkiva desni
  • Smanjenje uvećane i vidljive gingive oko zuba
  • Estetske operacije za oblikovanje desni oko zuba

Pitanja pacijenata

Šta uzrokuje upalu desni?

Upalu desni (gingivitis) uzrokuju bakterije iz zubnih naslaga (zubni plak ili zubni biofilm) koje se nagomilavaju usled nepravilnog održavanja oralne higijene. Ukoliko pacijent nije obučen kako da pravilno koristi četkicu za zube, kako da odabere najbolju četkicu za njega kao i kako da koristi dodatna oralna pomagala u vidu konca za zube ili interdentalne četkice, zubne naslage se vremenom nagomilavaju i postepeno dolazi do pojave crvenila, otoka i krvarenja. Takve efekte izazivaju enzimi i toksini iz bakterija u zubnom plaku.

Zašto dolazi do povlačenja desni?

Povlačenje desni ili recesija desni se nažalost često sreće u praksi. Postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih dolazi do povlačenja desni, a najčešći su nepravilna tehnika pranja zuba, visoki prirpoji frenuluma i plika, ortodontske nepravilnosti zuba, okluzalna trauma i loši protetski radovi ili loše plombe.

ZAKAŽITE TERMIN