Ortodoncija

Ortodoncija (ortopedija vilica) je specijalistička grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnosti zuba i vilica, kao I proučavanjem i rešavanjem različitih nepravilnosti i defekata lica i vilica.

Vidljivi i stalni napredak u razvoju nauke i kliničkoj primeni naučnih saznanja, doveo je do razvoja novih materijala i tehnika koje se koriste u cilju harmonizacije lica, optimalnog ortodontskog ispravljanja nepravilnog položaja zuba i korekcije međuviličnih odnosa, aparatima koji su estetski prihvatljivi za pacijenta.

 • MOBILNI ORTODONTSKI APARATI

  Pomeranje zuba u pravilan položaj ostvaruje se primenom funkcionalnih tehnika ortodoncije, tako da su današnji ortodontski aparati za pacijenta estetski prihvatljivi. Mobilnim ortodontskim aparatima moguće je, ukoliko se pravilno postavi indikacija za njihovu primenu, postići funkcionalni krajnji rezultat u ispravljanju zuba i delova vilične kosti, koji zadovoljavaju ortodontske kriterijume.

  [kswr_beforeafterimage bai_boxshadow_hover_enabled=”off” bai_boxshadow_style=”style2″ bai_boxshadow_color=”rgba(0,0,0,0.08)” bai_overlay_enabled=”off” bai_border=”0″ before_image=”994″ bai_colorscheme_def=”1″ bai_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:50px;” after_image=”993″]
 • FIKSNA ORTODONCIJA

  Kod fiksne ortodoncije, ranije velike i estetski neprihvatljive metalne bravice danas su zamenjene manjim bravicama koje zadovoljavaju estetske kriterijume.

  Takođe, uvođenjem u kliničku praksu tzv. “estetskih bravica“ izrađenih od polusafirnog stakla, keramike ili plastike, u potpunosti su ispunjeni estetski kriterijumi za primenu fiksnog ortodontskih aparata.

 • HIRURŠKO-ORTODONTSKO IZVLAČENJE NEIZNIKLIH ZUBA

  Hirurška – ortodontska pomoć u nicanju  neizniklih zuba može da bude upešna i kod najtežih anomalija položaja (dubokih impakcija) zuba u vilici.  Uz prethodno pravilan postupak ortodontske pripreme i operativnog zahvata kao i kasnijom post operativnom ortodoncijom sa mobilnim i fiksnim ortodontskim aparatima, duboko impaktirani zubi (očnjaci, sekutići, premolari), mogu da budu pomereni iz pogrešnog položaja u vilici i postavljeni pravilno u zubni niz.

 • HIRURŠKO-ORTODONTSKI TRETMAN TEŠKIH NEPRAVILNOSTI ZUBA I VILICA

  U kombinaciji sa hirurškim tretmanom, moguće je ispraviti najteže ortodontske anomalije koje zahvataju zube i koštano tkivo vilica. Krajnji orotdontski rezultat omogućava pacijentu punu funkcionalnu rehabilitaciju zuba i vilica, psihološku stabilnost i stvaranje samopouzdanja.

U ortodontskom lečenju pacijenata, stomatolog treba imati individualni plan lečenja, jer svaki pacijent, dajući poverenje svom ortodontu, u jednoj meri ima svoja specifična očekivanja od preduzete terapije i očekivanog krajnjeg rezultata.

Treba istaći da ograničenje za ortodontski tretman u pogledu životne starosti, skoro i da ne postoji.

Mogućnosti ortodontskog lečenja

 • Mobilni ortodontski aparati (koji se skidaju)
 • Funkcionalni aparati
 • Fiksni ortodontski aparati (sa estetskim “nevidljivim” bravicama izrađenim od polusafirnog stakla, keramike ili plastike)
 • Hirurško-ortodontsko izvlačenje neizniklih zuba
 • Hirurško-ortodontski tretman teških nepravilnosti zuba i vilica

Pitanja pacijenata

Fiksna proteza ili folija za ispravljanje zuba?

Kada treba da odlučimo da li ćemo pacijentu savetovati upotrebu folija za ispravljanje zuba ili stavljanje fiksnog aparata tj. fiksne proteze, prvenstveno je neophodna dobra analiza pojedinačnog slučaja koju mora da uradi iskusni ortodont. U slučajevima teških nepravilnosti zuba i vilica ortodontska fiksna proteza je ispravno rešenje.
Folije za ispravljanje zuba danas dobijaju sve više na značaju jer su estetski prihvatljivije za pacijenata. Indikovane su kod blažih zubnih nepravilnosti u položaju zuba u vilici. Međutim, u određenim slučajevima ne mogu da zamene primenu standardnih metalnih ili estetskih (providnih), fiksnih zubnih proteza.

ZAKAŽITE TERMIN