Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je multidisiplinarna grana stomatologije i namenjena je onim pacijentima koji svoj novi osmeh žele učiniti skladnijim i lepšim, uz poboljšanje funkcije orofacijalne regije.

Šta pacijenti mogu da očekuju od estetske stomatologije?

Pacijenti koji dolaze u stomatološku ordinaciju najčešće traže da njihov osmeh izgleda lepše.

Najčešće nepravilnosti i estetske nedostatke koje pacijenti žele da isprave su:

  • Amalgamske „crne plombe“ koje nisu estetski prihvatljive
  • Zubi sa tamnom ili žutom bojom i bez sjaja
  • Zubi koji imaju oštećenja tvrdog zubnog tkiva
  • Prisutne naslage i zubni kamenac
  • Gubitak jednog ili više zuba
  • Poremećaj položaja zuba koji je nastao iz bilo kog razloga
[kswr_beforeafterimage bai_boxshadow_hover_enabled=”off” bai_boxshadow_style=”style2″ bai_boxshadow_color=”rgba(0,0,0,0.08)” bai_overlay_enabled=”off” bai_border=”0″ before_image=”131″ bai_colorscheme_def=”1″ bai_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:50px;” after_image=”130″]

Zahvaljujući širokom spektru intervencija koje estetska stomatologija obuhvata – kompozitni (beli) ispuni, beljenje zuba, protetske nadoknade u vidu keramičkih faseta i bezmetalnih mostova i krunica, nadoknade nedostajućih zuba pomoću zubnih implantata, kao i korekcije mekog tkiva (desni) oko zuba, kroz postupak tzv. “crvene estetike”, moguće je postići vrhunske rezultate i vratiti osmeh na lice pacijentima.

Takođe uz novi osmeh, pacijenti često žele i ulepšavanje regije oko usne duplje, tj usana, pa i samog lica.

Pravilno odrađenim oblikovanjem i popunjavanjem usana kao i ispravljanjem bora oko usana ili lica primenom hijalurona, plazmom i fibrinom bogatim trombocitima (PRP, PRF), kao i 3D mezonitima koji pomoću biorazgradivih vlakana prave potpornu mrežu kože lica i daju snažan efekat zatezanja (eng.lifting) lica bez operacije, može se postići što prirodniji izgled.

Treba istaći da se u praksi, često mešaju pojmovi kozmetske i estetske stomatologije.

Kozmetska stomatologija je međufaza u lečenju pacijenata, koja ne daje uvek estetske i funkcionalno idealne rezultate iako primenje važeću tehnologiju. Urađeni stomatološki rad izgleda veštački-neprirodno.

Estetska stomatologija primenjuje biološki prihvatljive tehnologije, koje obezbeđuju funkciju i imitiraju prirodni oblik i poziciju zuba.

Pitanja pacijenata

Da li su amalgamske (crne) plombe kvalitetnije od belih?

Jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti postavljaju je da li su crne plombe kvalitetnije od belih zato što primećuju da je ,,rok trajanja“ crnih plombi znatno duži od belih plombi i da bele plombe moraju češće da menjaju. Odgovor na ovo pitanje je ne, a razlog zbog koga često bele plombe brže propadaju je u nestručnom postavljanju istih. Materijali koji se koriste za postavljanje belih plombi su fizički i hemijski dosta osetljiviji od materijala koji se koristi za postavljanje crnih plombi. Ukoliko se ispoštuju svi principi u postavljanju belih plombi, kao i ako se koriste kvalitetni materijali, trajnost belih ispuna može biti itekako duga i estetski zadovoljavajuća.

Šta su fasete (viniri)?

Fasete ili viniri predstavljalju tanke ljuspe koje se izrađuju sa ciljem da promene oblik, veličinu ili boju prirodnih prednjih zuba. Dobar su izbor kod vitalnih zuba i kada želimo da sačuvamo što više postojeće zubne supstance.
Zubne fasete mogu biti keramičke tj. porcelanske ili kompozitne preparacijom za fasete koja je minimalno invazivna, uklanja se površinski sloj zuba a postoji mogućnost da se zubna supstanca uopšte i ne uklanja (no-prep viniri).

ZAKAŽITE TERMIN