PROTETIKA

Nadoknada izgubljenih tkiva usne duplje, moguće je uspešno uraditi pomoću stomatoloških protetskih nadoknada kao što su krunice, mostovi i proteze. U situacijama kada su kod pacijenta oštećeni zubi ili postoji nedostatak jednog ili više zuba, stvara se klinička situacija koja dovodi do otežanog žvakanja, gutanja i lošeg estetskog izgleda. Ukoliko nedostatak zuba traje u dužem vremenskom periodu, postojeća krezubost ili bezubost, izaziva gubitak vilične kosti, sa naknadnim oštećenjem viličnog zgloba. Kasnija protetska ili protetsko-hirurška rekonstrukcija  vilica i nadoknada  izgubljenih zuba postaje znatno otežana. U nekim situacijama, su krajni rezultati stomatološkog lečenja nezadovoljavajući, zbog izuzetnog teškog stanja u usnoj duplji, koje se karakteriše velikim gubitkom koštanog tkiva vilica, smanjenjem sluzokožnog tkiva koje prekriva vilice kao i poremećaja odnosa između donje i gornje vilice.

PROTEZE – PARCIJALNE I TOTALNE

Zubne proteze mogu da budu totalne i parcijalne. Kod totalne bezubosti izrađuju se totalne proteze. Kod pacijenata kod kojih postoji određeni broj zuba, izrađuju se  parcijalne proteze koje se vezuju za preostale zube pomoću kukica, ili posebnih veza tzv. atačmena. 

Danas se u kliničkoj praksi primenjuju i fleksibilne-savitljive proteze, koje omogućavaju veći komfor pacijentu u toku nošenja proteze u usnoj šupljini.

Proteza

Zadržavanje proteza u usnoj šupljini pomoću veze sa ugrađenim endostealnim implantatima predstavlja specifični vid protetske rehabilitacije.

METALOKERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI

Kada je u određenoj meri oštećen prirodni zub (zbog karijesa, preloma, ili kada plomba na taj zub je kratkoročno rešenje), ili iz estetskih razloga (loš oblik, neadekvatna  boja, ili loša pozicija), takav zub se brusi  i uzima otisak, i izrađuje se krunica ili mostovi  u laboratoriji. Na završetku tretmana, krunica ili most se cementira na obrušeni zub čime se dobija prirodan izgled zuba ili zubnog niza. Metalo-keramičkih osnova krunica i mostova se prekriva sa keramikom, čime se postiže estetski efekat koji imitira prirodnu boju i oblik zuba, zbog keramike na površini krunica.

Metalokeramički most

IMPLANTATI I PROTETIKA

Prethodno opisani klinički postupak, uz određene modifikacije,  primenjuje se i na krunice i mostove, koji se izrađuju i cementiraju na endostealne implantate.

Pre modifikacije
Posle modifikacije

BEZMETALNE KRUNICE I MOSTOVI

Ovaj vid protetskog rada predstavlja jednu od najlepših i najkvalitetnijih protetskih nadoknada, jer su u potpunosti izrađene od keramike odnosno nemaju metalnu osnovu.

Bezmetalne krunice i mostovi se izrađuju od cirkonijuma, koji ima fizičku otpornost kao metalokeramičke krunice i mostovi. U upotrebi su i litijum-disilikatne keramičke krune.

Krunice, mostovi i fasete(viniri) izrađeni samo od keramike, pružaju prirodan izgled zuba, transparentnost keramike kao kod prirodne zubne gleđi i dentina, fizičku izdržljivost kao kod prirodnih zuba, i upijanje i  prelamanje svetla koje odgovara prirodnim zubima.

Cirkonijumski bezmetalni mostovi
Cirkonijumski bezmetalni mostovi
Cirkonijumski bezmetalni mostovi
Cirkonijumski bezmetalni mostovi