ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Karijes zuba je prisutan kod 95% populacije i karakteriše se kontinuiranim uništavanjem čvrstih zubnih tkiva. Prisutne bakterije u zubnom plaku fermentišu šećer, povećavaju lokalnu kiselost čime se stvaraju uslovi za početnu demineralizaciju površine gleđi. Ova demineralizacija je klinički vidljiva, i praćena je sa prebojavanjem površine zuba ispod gleđi i stvaranjem mikro i makroskopski vidljivih pukotina i šupljina u gleđi.

Karjies

Šta pacijenti mogu da očekuju od estetske stomatologije?

Pacijenti koji dolaze u stomatološku ordinaciju, najčešće traže da njihov osmeh izgleda lepše. 

Estetska stomatologija je multidisiplinarna grana stomatologije i namenjena je onim pacijentima, koji svoj novi osmeh žele učiniti skladnijim i lepšim, uz poboljšanje funkcije orofacijalne regije.

Savršen osmeh

Najčešće nepravilnosti i estetske nedostatke koji pacijenti žele da isprave su:

  • Amalgamske „crne plombe“ koje nisu estetski prihvatljive
  • Zubi sa tamnom ili žutom bojom i bez sjaja
  • Zubi koji imaju oštećenja tvrdog zubnog tkiva
  • Prisutne naslage i zubni kamenac
  • Gubitak jednog ili više zuba
  • Poremećaj položaja zuba koji je nastao iz bilo kog razloga
  • Korekcije mekog tkiva(desni) usne duplje kroz postupak tzv. “crvene estetike”.
  • Standardne protetske nadokande kao što su keramičke fasete, metalokeramički i bezmetalni (samo keramički) mostovi ili krunice kao i nadoknade nedostajućih zuba pomoću zubnih implantata

Oblikovanje i popunjavanje usana kao i ispravljanje bora oko usana ili lica primenom hijalurona, plazmom i fibrinom bogatim trombocitima(PRP,PRF), 3D mezonitima koji sa biorazgradivim vlaknima, prave potpornu mrežu kože lica i bez operacije, daju snažan efekat zatezanja(eng.lifting) lica.

Treba istaći da se u praksi,  često mešaju pojmovi kozmetske i estetske stomatologije.

Kozmetska stomatologija je međufaza u lečenju pacijenata, koja ne daje uvek estetske i funkcionalno idealne rezultate iako primenje važeću tehnologiju. Urađeni stomatološki rad izgleda veštački-neprirodno.

Estetska stomatologija primenjuje biološki prihvatljive  tehnologije, koje obezbeđuju funkciju i imitiraju prirodni oblik i poziciju zuba.